Ga naar de inhoud

Standaard Micro Gesprek Leidraad

1. Verwelkoming van de Student

In mijn rol als gastheer verwelkom ik de student en zorg ervoor dat hij/zij zich op zijn gemak voelt. Dit moment van verwelkoming biedt me de kans om mijn eigen communicatievaardigheden verder te ontwikkelen. Ik heb geleerd hoe belangrijk het is om een veilige en uitnodigende omgeving te creëren, zodat de student zich kan ontspanning en openstellen voor het gesprek. Door aandachtspunten bij de student te observeren, ben ik in staat om een open en transparante situatie te creëren, wat cruciaal is voor het vertrouwen.

2. Verdieping van het Gesprek

Vervolgens vraag ik de student om een update te geven over zijn/haar persoonlijke situatie. Aangezien ik de meeste studenten al enige tijd ken, maak ik gebruik van open vragen, waardoor ik hen de ruimte bied om meer te delen over hun thuissituatie en wat daar speelt. Hier komt de waarde van de Deep Democracy van Lewis naar voren; deze benadering helpt me om de stem van de student te verankeren in het gesprek. Door me open te stellen voor wat zij te zeggen hebben, leer ik niet alleen hun perspectieven beter begrijpen, maar groei ik ook in mijn vermogen om empathisch te luisteren en hen te begeleiden in hun ontwikkeling. Tevens vraag ik hoe de student denkt te functioneren op de werkplek, daar ga ik dieper op in om hier een beeld van te krijgen.

3. Overgang naar Studie Voortgang

Na het horen van de persoonlijke verhalen van de student, zoek ik naar een aanknopingspunt om het gesprek over de studie voortgang te brengen. Het is in deze overgang waar ik mijn communicatieve vaardigheden verder aanpas. In een open en veilig gesprek bespreek ik waar de student zich op dat moment in de leerroute bevindt. We maken samen een planning voor de korte termijn van ongeveer 3-4 maanden. Door de regie bij de student te laten heb ik gemerkt dat deze zich meer eigenaar voelt van zijn/haar leerproces. Dit heeft me doen inzien hoe belangrijk het is om studenten te motiveren en enthousiasmeren, en dat ik als ondersteunende motivator in hun leerproces fungeer.

4. Technische Problemen Bekijken

Tijdens het gesprek komen vaak technische problemen naar voren die de student belemmeren in hun voortgang. Ik heb geleerd dat deze uitdagingen niet alleen techniekgerelateerd zijn, maar vaak ook emotionele componenten hebben. Door samen met de student deze issues te bekijken, bied ik niet alleen technische hulp, maar ook emotionele ondersteuning. Dit aspect heeft mijn rol als mentor verdiept; ik realiseer me nu dat het belangrijk is om problemen te benaderen met zowel een technische als een persoonlijke lens.

5. Afsluiting

In de afsluiting van ons gesprek recapituleer ik de besproken zaken en gemaakte afspraken om te zorgen dat de student helderheid heeft. Ook dit moment van afsluiten biedt mij de kans om elke student met een positieve noot te laten vertrekken. Ik probeer altijd een motiverende boodschap mee te geven, wat getuigt van mijn groei in het begrijpen van de impact die mijn woorden kunnen hebben op het zelfvertrouwen van de studenten.

Reflectie

Door deze gestructureerde aanpak heb ik mijn vaardigheden op het gebied van communicatie en begeleiding versterkt. Ik ben me bewuster geworden van de impact die mijn rol als mentor heeft op de persoonlijke en professionele ontwikkeling van mijn studenten. Deze ervaringen hebben me geholpen om niet alleen effectiever te zijn in mijn benadering, maar ook om mijn eigen groei te realiseren als een empathische en ondersteunende educatieve professional.