Deze taak richt zich op het ondersteunen van studenten in hun persoonlijke en professionele ontwikkeling. Dit omvat het bieden van individuele begeleiding, het voeren van voortgangsgesprekken, het ondersteunen bij het maken van leer- en loopbaankeuzes en het bevorderen van zelfreflectie en zelfstandig leren.
Deeltaken:
Deze taak bevat de volgende deeltaken, zoals weergegeven in het Kwalificatiedossier van de MBO-docent:
4.1 De docent begeleidt de student in de ontwikkeling van zijn beroepsidentiteit en loopbaancompetenties: wat wil ik, wat kan ik, wat doe ik en wat maak ik waar? De student leert zelf richting te geven aan zijn reflectie op kwaliteiten en motieven, werkexploratie, loopbaansturing en netwerken (ook in een vervolgopleiding).
4.2 De docent ondersteunt en stimuleert de student bij het reflecteren op zijn studievoortgang, beroeps- en loopbaanvaardigheden en zijn beroepsidentiteit.
4.3 De docent begeleidt de student in keuzes wat waar (school of praktijk) wanneer geleerd wordt (in afnemende sturing).
4.4 De docent brengt met de student gedurende het leerproces de voortgang in beeld en ondersteunt de student in het opbouwen van een portfolio.
4.5 De docent onderhoudt contacten met alle functionarissen (binnen en buiten de school) die bij het leerproces van de student een rol spelen (inclusief netwerken).
4.6 De docent signaleert verzuim en andere factoren die de studievoortgang belemmeren en onderneemt zo nodig actie.
Bewijsstukken
4.1 Ik begeleid de student in de ontwikkeling van zijn beroepsidentiteit en loopbaancompetenties: wat wil ik, wat kan ik, wat doe ik en wat maak ik waar? De student leert zelf richting te geven aan zijn reflectie op kwaliteiten en motieven, werkexploratie, loopbaansturing en netwerken (ook in een vervolgopleiding).
●Het “SLB Handboek Begeleiding_DEF2022-04.pdf” benoemt expliciet de drie aandachtsgebieden in de begeleiding: leerroute van de student, loopbaanontwikkeling en -begeleiding, en persoonlijke ontwikkeling en -ondersteuning.1
●De focus op loopbaanontwikkeling en -begeleiding (LOB) bewijst dat ik studenten begeleid bij het maken van loopbaan- en studiekeuzes. De nadruk ligt op het ontwikkelen van zelfsturing in de loopbaan door studenten te stimuleren de LOB-cyclus te doorlopen: ervaringen opdoen, terugkijken op deze ervaringen en op basis daarvan keuzes leren maken
●Studenten worden aangemoedigd om inzicht te krijgen in eigen kwaliteiten, mogelijkheden, waarden en motieven en vaardigheden te ontwikkelen om ontwikkelingen en mogelijkheden op de arbeidsmarkt bij te houden.
●In het “BPV handboek VT ICT 2023-2023 1.0.pdf” beschrijf ik de opdracht “BPV-plan” waarin studenten hun loopbaandoelen formuleren en beschrijven waar ze zichzelf over 5 tot 10 jaar zien.
●Ik formuleer met studenten leerdoelen die aansluiten bij hun loopbaandoelen en beschrijf hoe BPV kan bijdragen aan het behalen van deze doelen.
●Ik ondersteun studenten bij het maken van keuzes met betrekking tot hun leertraject en loopbaan, zowel tijdens de opleiding als in een eventuele vervolgopleiding.
4.2 Ik ondersteun en stimuleer de student bij het reflecteren op zijn studievoortgang, beroeps- en loopbaanvaardigheden en zijn beroepsidentiteit.
● Ik heb de studievoortgang van de student in beeld en signaleer belemmeringen in de voortgang.
●Ik bied ondersteuning en stimuleer reflectie op studievoortgang, beroeps- en loopbaanvaardigheden en beroepsidentiteit.
●In het “BPV handboek VT ICT 2023-2023 1.0.pdf” wordt de opdracht “Leerdoelen tijdens de BPV” beschreven.Studenten leggen gedurende hun BPV-periode vast welke leerdoelen ze hebben geformuleerd, hoe ze hieraan werken en wat de voortgang is.
●Aan het einde van de BPV-periode schrijven studenten een reflectieverslag waarin ze beschrijven in hoeverre ze hun leerdoelen hebben behaald.
●Tijdens functioneringsgesprekken met de praktijkopleider en het eindgesprek met de praktijkopleider en de BPV-begeleider wordt de voortgang van de student besproken.
●Deze gesprekken bieden de student de mogelijkheid om te reflecteren op de opgedane kennis, vaardigheden en houdingen en hoe deze bijdragen aan hun beroepsidentiteit.
● Ik moedig studenten aan om te reflecteren op hun sterke punten en verbeterpunten, en om te leren van hun ervaringen in de praktijk.
4.3 De docent begeleidt de student in keuzes wat waar (school of praktijk) wanneer geleerd wordt (in afnemende sturing).
●Flexibiliteit en zelfsturing zijn kernbegrippen binnen het volwassenentraject IT van Firda Leeuwarden. Studenten kunnen grotendeels zelf hun tempo bepalen en worden aangemoedigd om zelf verantwoordelijkheid te nemen voor hun leerproces.
●De opleidingen worden aangeboden in BOL- en BBL-varianten, waardoor studenten de keuze hebben tussen leren op school en leren in de praktijk. Ik begeleid studenten bij het maken van keuzes binnen hun leertraject, Tevens ben ik het eerste aanspreekpunt voor de student en help bij het maken van keuzes over de opleiding, stage, keuzedelen en eventuele vrijstellingen.
●De BPV handleidingen en het BPV handboek benadrukken het belang van een project naar keuze dat aansluit bij de leerdoelen van de student en de opleiding.
●Studenten worden gestimuleerd om te reflecteren op hun leerproces en om te bepalen welke leeromgeving (school of praktijk) het beste bij hen past. Gedurende de opleiding neemt de sturing van de docent af, waardoor studenten steeds meer zelfstandigheid en verantwoordelijkheid ontwikkelen.
4.4 Ik breng met de student gedurende het leerproces de voortgang in beeld en ondersteunt de student in het opbouwen van een portfolio.
● Ik heb de studievoortgang van de student in beeld en signaleert belemmeringen in de voortgang. Door evaluatie formulieren te gebruiken en door het voeren van Micro gesprekken bepaal ik met de student de plaats in het leertraject. Dit wordt regelmatig met de student besproken.
●Het “BPV handboek VT ICT 2023-2023 1.0.pdf” beschrijft de verplichte onderdelen van het eindverslag BPV, waaronder het BPV-plan, leerdoelen tijdens de BPV, beroepshouding, logboek, keuzeopdracht, functioneringsgesprek en terugblik. Dit eindverslag fungeert als portfolio en toont de ontwikkeling en voortgang van de student gedurende de opleiding. Ik ondersteun studenten bij het samenstellen van dit portfolio en geef feedback op de inhoud.
4.5 Ik onderhoud contacten met alle functionarissen (binnen en buiten de school) die bij het leerproces van de student een rol spelen (inclusief netwerken). Ik doe dit door actief samen te werken met docenten, regiehouders, Teamleiders en externe partijen.
●De samenwerking tussen mijzelf en het stagebedrijf wordt benadrukt in de BPV-handleidingen en het BPV-handboek. Ook de praktijkopleider in het bedrijf speelt een belangrijke rol bij de begeleiding van de student tijdens de stage.
4.6 Ik signaleer verzuim en andere factoren die de studievoortgang belemmeren en onderneemt zo nodig actie. Dit rapporteer ik in Eduarte.

●De docenten, met name de SLB’er, houden de studievoortgang van studenten nauwlettend in de gaten.
● Ik bespreek verzuim, gedrag of achterstand in de voortgang met de student en eventueel met de ouders.
●Er worden disciplinaire maatregelen genomen conform de afspraken binnen het team.
●De SLB’er monitort de gemaakte afspraken met de student en schakelt zo nodig extra ondersteuning in via het SSC of andere interne of externe instanties.
●Het “SLB Handboek Begeleiding_DEF2022-04.pdf” beschrijft het (bindend) studieadvies (BSA) dat studenten in het eerste leerjaar van de opleiding krijgen.
●Het BSA is gebaseerd op de studievoortgang van de student en kan leiden tot een negatief bindend studieadvies, wat betekent dat de student niet verder mag met de opleiding.
●Docenten signaleren dus actief problemen die de studievoortgang kunnen belemmeren en ondernemen actie om studenten te ondersteunen en te helpen bij het behalen van hun doelen.
Conclusie:
Dit verslag bewijst dat ik de taken 4.1 t/m 4.6 uitvoer. Ik begeleid studenten bij het ontwikkelen van loopbaancompetenties en hun beroepsidentiteit. Ik stimuleer reflectie op studievoortgang en vaardigheden, en begeleid studenten bij het maken van keuzes over hun leerproces. Ik ondersteun studenten bij het opbouwen van een portfolio, onderhoud contacten met alle betrokkenen bij het leerproces en signaleer verzuim en andere belemmerende factoren. Ik zet mezelf actief in om studenten te ondersteunen en te begeleiden naar een succesvolle toekomst.