Ga naar de inhoud

Taak 2: De docent ontwikkelt een onderwijsprogramma

Bij deze taak gaat het om het ontwerpen van leerplannen en onderwijsmaterialen die aansluiten bij de leerdoelen, competenties en behoeften van studenten, evenals bij de vereisten van het beroepsveld. Dit omvat het selecteren van passende leermethoden, het ontwikkelen van lesmaterialen en het integreren van technologie in het onderwijs.

Deeltaken:

Deze taak bevat de volgende deeltaken, zoals weergegeven in het Kwalificatiedossier van de MBO-docent:

2.1 De docent ontwikkelt (een onderdeel van) het onderwijsprogramma, op basis van de wettelijke kaders, in samenspraak met het onderwijsteam en binnen de beleidskaders van de school.

2.2 De docent ontwerpt vanuit zijn individuele opdracht, in afstemming met het team, leerarrangementen vanuit het beroepsprofiel van de toekomstige beroepsbeoefenaar in een daartoe passende (krachtige, beroepscontextrijke) leeromgeving en gebruikt daarbij actuele kennis en ervaring uit de hele breedte van het werkveld en beschrijft de daarbij benodigde algemene kennis.

2.3 De docent stelt het ontwikkelde programma van tijd tot tijd bij, op basis van de gestelde doelen, feedback instrumenten, ervaringen en resultaten.

Bewijsstuk 1. Vernieuwde opzet VT IT en SD (Deeltaken 2.1, 2.2 en 2.3)

  1. Wettelijke Kaders en Samenwerking : Taak 2.1 benadrukt dat een docent een onderwijsprogramma ontwikkelt op basis van wettelijke kaders en in samenwerking met het onderwijsteam, binnen het beleid van de school. Dit laat ik zien in de bronnen:
    • “Studiegids IT VT 23-24.pdf”
      De studiegids verwijst naar wettelijke bepalingen over studielast (art. 7.2.7 WEB). Dit toont aan dat ik rekening hou met de wettelijke vereisten.
    • Vergaderingen en Teamafspraken: De ontwikkeling van het onderwijs programma verreist dat ik veel spreek met andere partijen. Ik spreek hierover frequent met leveranciers van de digitale leeromgevingen, vanuit het bedrijfsleven met diverse leerbedrijven, en Firda om te toetsen of ik binnen de kaders van het onderwijs visie blijf.
  2. Beroepsprofiel en Leerarrangementen: Taak 2.2 beschrijft hoe een docent leerarrangementen ontwerpt die aansluiten bij het beroepsprofiel van de toekomstige beroepsbeoefenaar. De BPV handleidingen (4 stuks) dienen als bewijs:
  3. Actualisering en Feedback: Taak 2.3 in “bijlage.pdf” toont dat ik het programma actualiseert op basis van feedback en resultaten.
    • BPV handboek VT ICT 2023-2023 1.0.pdf
      Het BPV handboek beschrijft functioneringsgesprekken en een eindgesprek, waarin feedback van zowel de student als de praktijkopleider wordt verzameld. Dit geeft input voor de verbetering van het programma.
    • Evaluaties: Ik gebruik elke periode een feedback formulier om te evalueren en bij te sturen. Voortgangsformulier
    • In het kader van actualisering is de Studiegids vernieuwd naar de meest actuele versie (Studiegids IT VT 24-25)
  4. Taak 2.4 benadrukt het belang van digitale vaardigheden voor docenten om ICT effectief te kunnen inzetten.
    • Studiegids IT VT 23-24.pdf“: De studiegids vermeldt het gebruik van diverse digitale leermiddelen, zoals FP-Campus, GMetrix, Stichting Praktijk leren, en ander online lesmateriaal. Dit toont aan dat ik digitale tools integreert in mijn onderwijs. Deze worden frequent geactualiseerd.
  5. Design Based Education (DBE): Het gesprek over de integratie van DBE in het onderwijsprogramma is een belangrijk bewijsstuk.
    • Probleemgestuurd Leren: Ik heb aangegeven hoe de BPV opdrachten kunnen dienen als basis voor probleemgestuurd leren, wat een kernprincipe van DBE is.
    • Iteratief Ontwerpen: Ik heb de nadruk op projecten en opdrachten, zoals netwerkontwerp en -implementatie, aangehaald als voorbeelden van iteratief ontwerpen binnen DBE.

Bewijsstuk 2. Opstap traject Gemeente Leeuwarden (Deeltaken 2.1, 2.2 en 2.3)

Ter ondersteuning van Taak 2 wens ik het Opstap traject te presenteren, waarin ik de onderdelen 2.1, 2.2 en 2.3 heb gedocumenteerd door middel van de volgende acties:

  • Ik heb samengewerkt met diverse partners, waaronder Gemeente Leeuwarden, Firda voor Volwassenen, Stichting Praktijk Leren, Microsoft en Gmetrix. In overleg met de onderwijskundige Gerwin hebben we de mogelijkheden onderzocht om deze initiatieven binnen Firda te implementeren.

De relevante documentatie ter onderbouwing kan worden gevonden in de Studiegids VT en de presentatie voor de Gemeente Leeuwarden.

  • Om een zo effectief mogelijk leertraject voor onze studenten te waarborgen, starten we met een intakegesprek. Tijdens dit gesprek wordt het traject in zijn geheel in kaart gebracht. Het algemene leertraject is opgebouwd uit een basisdeel, gevolgd door een specialisatiegedeelte.

Voor verdere details verwijs ik naar het document …

Op basis van de ontvangen feedback van collega’s en de Gemeente zijn er reeds enkele aanpassingen doorgevoerd. De volgende punten zijn als aantekening naar voren gekomen:

  • Het aantal contactmomenten per week is geïdentificeerd als onvoldoende; dit is aangepast van één naar twee contactmomenten.
  • De lesuren zijn verschoven van dag- naar avondroosters, wat beter aansluit bij de beschikbaarheid van onze doelgroep.
  • De focus van de doelgroep is gelegd op niveau 4, aangezien voor lagere niveaus de slagingskans als te gering wordt beschouwd.