Ga naar de inhoud

Taak 3: De docent voert een onderwijsprogramma uit

Deze taak behelst het verzorgen van onderwijsactiviteiten zoals lessen, workshops en projecten. De docent zorgt voor een effectieve overdracht van kennis en vaardigheden, stimuleert actieve deelname van studenten en past differentiatie toe om aan de diverse leerbehoeften van studenten te voldoen. 

Deeltaken:

Deze taak bevat de volgende deeltaken, zoals weergegeven in het Kwalificatiedossier van de MBO-docent:

3.1 De docent benut de beroepspraktijkervaringen als leerervaringen en verbindt deze aan kennis, vaardigheden en houdingen die in schoolse situaties worden geleerd. De docent stimuleert dat de student deze kennis, vaardigheden en houdingen toepast in de praktijk.

3.2 De docent biedt het onderwijsprogramma op verschillende manieren aan (waaronder bijvoorbeeld afstandsleren).

3.3 De docent kiest – conform teamafspraken – werkvormen die passen bij doel, doelgroep, leerstijlen van studenten en context van de leeractiviteit.

3.4 De docent houdt rekening met verschillen tussen studenten en voorziet in een gerichte aanpak bij leerstoornissen of weet daarbij ondersteuning te vragen.

3.5 De docent herkent de taal- en rekenaspecten in zijn onderwijs, kan deficiënties bij zijn studenten signaleren en kan zo nodig experts inschakelen.

3.6 De docent begeleidt de studenten bij het uitvoeren van de leeractiviteiten, op basis van team- en instellingsafspraken.

3.7 De docent evalueert de uitvoering van het programma en de effectiviteit van de ingezette activiteiten en begeleidingsvormen met de direct betrokkenen (in samenwerking met het team) en trekt daaruit lessen voor verbetering.

Bewijsstukken

3.1 Ik benut de beroepspraktijkervaringen als leerervaringen en verbindt deze aan kennis, vaardigheden en houdingen die in schoolse situaties worden geleerd. Ik stimuleert dat de student deze kennis, vaardigheden en houdingen toepast in de praktijk.

De BPV (Beroepspraktijkvorming) speelt een centrale rol in de opleidingen, wat duidelijk blijkt uit mijn geschreven handleidingen voor verschillende IT-opleidingen (“BPV Handleiding Medewerker ICT support.pdf”, “BPV Handleiding VT Allround systems and devices.pdf“, “BPV Handleiding VT Expert systems and devices.pdf“, “BPV Handleiding VT Software developer.pdf“).

Studenten worden gestimuleerd om de opgedane kennis en vaardigheden in de praktijk toe te passen door middel van concrete opdrachten. Deze opdrachten zijn gekoppeld aan de werkprocessen uit het kwalificatiedossier (“BPV handboek VT ICT 2023-2023 1.0.pdf“).

Het BPV handboek benadrukt het belang van een project naar keuze dat aansluit bij de leerdoelen van de student en de opleiding (“BPV handboek VT ICT 2023-2023 1.0.pdf“).

Ik moedig aan om de connectie te leggen tussen theorie en praktijk door de beroepspraktijkervaringen van studenten te benutten als leerervaringen.

Ik stimuleer studenten om deze kennis, vaardigheden en houdingen toe te passen in de praktijk door middel van feedback en begeleiding tijdens de BPV-periode.

3.2 Ik bied het onderwijsprogramma op verschillende manieren aan.

●De opleidingen worden aangeboden in twee varianten: BOL (beroepsopleidende leerweg) en BBL (beroepsbegeleidende leerweg) (“Studiegids IT VT 23-24.pdf”).

BOL studenten volgen lessen op school en lopen stage, terwijl BBL studenten voornamelijk aan het werk zijn en één dag per week naar school gaan (“Studiegids IT VT 23-24.pdf“).

●De lessen worden aangeboden via een mix van fysiek onderwijs en online lesmateriaal (“Studiegids IT VT 23-24.pdf“).

●Studenten kunnen zelfstandig werken aan hun leertraject met ondersteuning van docenten/coaches (“Studiegids IT VT 23-24.pdf“).

Deze flexibiliteit in lesaanbod bewijst dat ik het onderwijsprogramma op verschillende manieren aanbieden.

3.3 Ik kies – conform teamafspraken – werkvormen die passen bij doel, doelgroep, leerstijlen van studenten en context van de leeractiviteit.

●De studiegids benadrukt dat studenten zelf hun tempo kunnen bepalen (“Studiegids IT VT 23-24.pdf“)

●Er ligt een sterke nadruk op zelfstandig studeren, met docenten die beschikbaar zijn voor ondersteuning (“Studiegids IT VT 23-24.pdf“)

●Er worden gastlessen, workshops, presentaties en individuele gesprekken met studieloopbaanbegeleiders georganiseerd (“Volwassenonderwijs IT Start.pdf“, “Studiegids IT VT 23-24.pdf“) en schema workshops 2025.

Deze diversiteit in werkvormen toont aan dat ik rekening houd met de doelen, doelgroep, leerstijlen en context van de leeractiviteiten.

3.4 Ik hou rekening met verschillen tussen studenten en voorziet in een gerichte aanpak bij leerstoornissen of weet daarbij ondersteuning te vragen.

Het handboek begeleiding beschrijft de visie van de school op inclusief onderwijs, met aandacht voor de diversiteit in de studentenpopulatie (“SLB Handboek Begeleiding_DEF2022-04.pdf“). Ik heb een SLB traning gevolgd hiervoor, zie ook Taak 1, bewijsstuk 3

De begeleider Passend Onderwijs speelt een belangrijke rol in het coördineren van deze ondersteuning en het adviseren van docenten (“SLB Handboek Begeleiding_DEF2022-04.pdf”).

●Bij structurele studieproblematiek, sociaal-emotionele of psychosociale problematiek kan ik het SSC (Student Service Centrum) inschakelen.

3.5 Ik herk de taal- en rekenaspecten in het onderwijs, kan afwijkingen bij mijn studenten signaleren en kan zo nodig experts inschakelen.

●De opleidingen besteden aandacht aan generieke vakken, waaronder Nederlands, Engels en rekenen (“Studiegids IT VT 23-24.pdf“)

Studenten kunnen deze vakken volgen via online modules en worden voorbereid op het afleggen van examens (“Studiegids IT VT 23-24.pdf“)

Ik signaleer afwijkingen in taal en rekenen en kan indien nodig experts inschakelen voor extra ondersteuning.

3.6 De docent begeleidt de studenten bij het uitvoeren van de leeractiviteiten, op basis van team- en instellingsafspraken.

Studenten krijgen een studieloopbaanbegeleider (SLB’er) toegewezen die hen begeleidt gedurende hun studieBPV Handleiding VT Expert systems and devices.pdf“, (“Studiegids IT VT 23-24.pdf“).

●Ik voer regelmatig gesprekken met de studenten over hun studievoortgang (“SLB Handboek Begeleiding_DEF2022-04.pdf“) en tijdens de micro gesprekken.

●Ik adviseer over keuzedelen, vrijstellingen aanvragen en ondersteuning bieden bij het vinden van een stageplek (“Studiegids IT VT 23-24.pdf“)

Ik werk samen met Docenten en SLB’ers om studenten te begeleiden bij het uitvoeren van leeractiviteiten en het behalen van hun leerdoelen (“SLB Handboek Begeleiding_DEF2022-04.pdf“).

3.7 Ik evalueer de uitvoering van het programma en de effectiviteit van de ingezette activiteiten en begeleidingsvormen met de direct betrokkenen (in samenwerking met het team) en trekt daaruit lessen voor verbetering.

Studenten en docenten evalueren periodiek de opleiding en de effectiviteit van de ingezette activiteiten en begeleidingsvormen (“Volwassenonderwijs IT Start.pdf“, “BPV handboek VT ICT 2023-2023 1.0.pdf“).

●Er worden functioneringsgesprekken gevoerd tussen de student en de praktijkopleider, waar de voortgang wordt besproken (“BPV handboek VT ICT 2023-2023 1.0.pdf“).

Aan het einde van de BPV-periode vindt een eindgesprek plaats met de praktijkopleider en de mijzelf als BPV-begeleider, waarin de student een presentatie geeft over zijn ervaringen en leerdoelen (“BPV handboek VT ICT 2023-2023 1.0.pdf“).

●De feedback van studenten en docenten wordt gebruikt om het onderwijsprogramma te verbeteren.

Het SSC speelt ook een rol in het evalueren en verbeteren van de begeleiding en ondersteuning van studenten (“SLB Handboek Begeleiding_DEF2022-04.pdf“). Hiermee heb ik nauw contact over zorg studenten.

Conclusie:

Dit verslag bewijst dat ik de taken 3.1 t/m 3.7 uitvoer. Ik benut beroepspraktijkervaringen, bied het programma op verschillende manieren aan, kies passende werkvormen, houden rekening met verschillen tussen studenten, herken taal- en rekenaspecten, begeleid studenten en evalueer het programma.