Ga naar de inhoud

Taak 5: De docent is actief betrokken bij de beroepspraktijkvorming

De docent werkt samen met bedrijven en instellingen om studenten praktijkervaring op te laten doen die relevant is voor hun toekomstige beroep. Dit houdt in het begeleiden van stages, het onderhouden van contacten met het werkveld en het waarborgen van de kwaliteit van de beroepspraktijkvorming.

Deeltaken:

Deze taak bevat de volgende deeltaken, zoals weergegeven in het Kwalificatiedossier van de MBO-docent:

5.1 De docent bereidt met studenten de beroepspraktijkvorming voor.

5.2 De docent begeleidt studenten bij de beroepspraktijkvorming in en buiten de school.

5.3 De docent onderhoudt via praktijkbezoeken zijn kennis van het beroepenveld.

Bewijsstukken

5.1 Ik bereid met studenten de beroepspraktijkvorming voor.

De BPV (Beroepspraktijkvorming) is een essentieel onderdeel van alle volwassenentraject IT-opleidingen bij Firda Leeuwarden. Studenten worden vanaf het begin van de opleiding voorbereid op de BPV. (“Studiegids IT-VT 23-24“,” “, De micro gesprekken)

Tijdens het intakegesprek wordt de BPV besproken met de student, evenals de voorwaarden waaraan een stagebedrijf moet voldoen. (“Studiegids IT-VT 23-24“)

Het belang van een geaccrediteerd stagebedrijf met een praktijkopleider wordt benadrukt in alle BPV handleidingen. (“BPV Handleiding Medewerker ICT support.pdf”, “BPV Handleiding VT Allround systems and devices.pdf”, “BPV Handleiding VT Expert systems and devices.pdf“, “BPV Handleiding VT Software developer.pdf”)

Studenten worden ondersteund bij het vinden van een geschikte stageplek. De SLB’er kan advies geven over BPV-bedrijven. (“Studiegids IT-VT 23-24“) Tevens wordt studenten actief verwezen naar de website stagemarkt.nl

In het “BPV handboek VT ICT 2023-2023 1.0.pdf” wordt de opdracht “BPV-plan” beschreven, waarin studenten hun loopbaandoelen formuleren en een beschrijving van hun leerbedrijf maken. Dit plan helpt studenten om de BPV te verbinden met hun persoonlijke leerdoelen en de inhoud van de opleiding.

Ik, met name in de rol als SLB’er, bespreek de BPV-opdrachten met de studenten en geef uitleg over de beoordeling. De micro gesprekken)

Studenten worden gestimuleerd om vragen te stellen en te overleggen met hun praktijkopleider en SLB’er.

In het document “Volwassenonderwijs IT Start.pdf” benoem ik specifiek de “Praktijkwijzer” die studenten invullen met hun stagebedrijf. Dit document dient ter voorbereiding op de BPV en zorgt ervoor dat studenten goed geïnformeerd zijn over de taken en verantwoordelijkheden tijdens hun stage.

5.2 Ik begeleid studenten bij de beroepspraktijkvorming in en buiten de school.

Ik, in de rol van SLB’er, ben het eerste aanspreekpunt voor de student tijdens de BPV en fungeert als BPV-begeleider vanuit school. (“Studiegids IT-VT 23-24“)

Ik heb regelmatig contact met de student en de praktijkopleider om de voortgang te bespreken en eventuele problemen te signaleren. De micro gesprekken)

Studenten worden aangemoedigd om hun ervaringen en vragen te delen met hun SLB’er. Dit wordt gedaan tijdens de terugkomst dagen en tijdens de micro gesprekken.

In het BPV handboek VT ICT 2023-2023 1.0.pdf wordt beschreven dat studenten verplicht zijn om een logboek bij te houden waarin ze hun dagelijkse werkzaamheden en de bestede tijd registreren. Daarnaast moeten studenten een project naar keuze uitvoeren, wat de kern van hun stage vormt. Ik, als SLB’er speel een belangrijke rol bij het vaststellen van dit project, dat moet passen binnen de opleiding en de student de kans moet bieden om zijn leerdoelen te behalen. Verder beoordeel ik of het projectvoorstel van de student voldoet en de praktijkopleider bepaalt of het project op de stageplek uitgevoerd kan worden. In hetzelfde document benadruk ik ook het belang van functioneringsgesprekken tussen de student en de praktijkopleider.

Deze gesprekken, samen met het eindgesprek met de praktijkopleider en de BPV-begeleider, bieden de student de mogelijkheid om te reflecteren op zijn leerproces en de opgedane ervaringen.

Ik als docent van Firda Leeuwarden begeleid studenten dus actief tijdens de BPV, zowel binnen als buiten de school.

Ik zorg voor een goede communicatie tussen de student, de praktijkopleider en de school, en bieden ondersteuning bij het behalen van de leerdoelen.

5.3 De docent onderhoudt via praktijkbezoeken zijn kennis van het beroepenveld.

●Dit toon ik aan door regelmatig de SPL docenten dagen te bezoeken, het Event Fryslan Connect bij te wonen en verder bij de BPV bezoeken de praktijk begeleiders open vragen te stellen wat er nodig is binnen hun werkveld of waar zij graag willen waar hun beginnende beroeps beoefenaars aan moeten voldoen. Tevens heb ik veel contacten met UWV en Gemeente Leeuwarden en speel ik daar op in door nieuwe projecten te ontwikkelen (Zie ook Taak 1, bewijsstuk 5 en 6 )

Deze betrokkenheid suggereert dat ik op de hoogte wil zijn van de eisen en ontwikkelingen in het beroepenveld, wat praktijkbezoeken ook relevant maakt.

● Het BPV handboek VT ICT 2023-2023 1.0.pdf beschrijft werkveldbijeenkomsten die jaarlijks georganiseerd worden om de aansluiting tussen de opleidingen en de markt te waarborgen.

Conclusie:

Dit verslag bewijst dat ik de taken 5.1 t/m 5.3 uitvoer. Ik bereid studenten voor op de BPV, begeleid hen tijdens de stage en onderhoud mijn kennis van het beroepenveld. Dit alles met het doel om studenten optimaal te ondersteunen bij het ontwikkelen van de benodigde kennis, vaardigheden en houdingen voor een succesvolle carrière in de IT-sector.